2024. április 25. csütörtök. Ma Márk, holnap Ervin ünnepli a névnapját.

   

Szent István ünnep

20150820001_tSajóbábony Város augusztus 20.-án a felújítás alatt álló Református templomban tartotta meg Szent István napi ünnepségét, amelyen közel százötvenen vettek részt.

 

A Déryné Szabadidőközpont és Városi Könyvtár igazgatója Orbán Zsolt köszöntőjét követően, dr. Szilva István Sajóbábony Város polgármestere ünnepi beszédét Szent István király intelmei Imre herceghez című alkotásából való idézettel nyitotta: „A szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess”.
Polgármester úr kifejtette, gondolatait az ünnepről, idézve szavait: “az ünnepek mindig arról szólnak, hogy valamire emlékezünk, ami része a történelmünknek, a múltunknak, egyéni és közös sorsunknak. Jó alkalmak ezek a pillanatok arra, hogy testben és lélekben egyaránt megálljunk egy kicsit, és elgondolkozzunk a múlt egy szeletén. Hiszen onnan jön minden, ami ma vagyunk, amit ma élünk. Ez a múlt sokszor nehéz, fájdalmas, sötét. Máskor viszont felemelő, utat mutató, boldog. Egy közös van ebben a kétféleségben: mindkettő a miénk, részei vagyunk. Ahogy egy fa ágai sem mondhatják azt, hogy semmi közünk a törzshöz, a gyökérhez, úgy egyetlen ember sem jelentheti ki őszintén: magam mögött hagytam a múltat. Hiszen onnan jövök, abból táplálkozom, annak tanításai, tapasztalatai, nehézségei és örömei által határozom meg magamat és a világot.”
Az ünnepi beszédet követően Bányiné Varga Erzsébet református nagytiszteletű asszony megáldotta, Lipcsák János római katolikus plébános és dr. Szarka János görög katolikus parochus megszentelte az új kenyeret.
Az ünnepség zárásaként a Vándorok zenekar adott nagy sikerű koncertet.
Ez után megható pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor Lipcsák János atya átadta Bányiné Varga Erzsébetnek a Sajóbábonyi Katolikus Egyház adományát, mellyel hozzájárultak a Református templom felújítási munkálataihoz.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support