2024. április 25. csütörtök. Ma Márk, holnap Ervin ünnepli a névnapját.

   

Tájékoztatás – afrikai sertéspestis

Animals-Pig-2-iconHeves megye Nógrád megyéhez közelebb eső területén is kimutatásra került az afrikai sertéspestis vírusa vaddisznóban. Az ezeket az adatokat is figyelembe vevő kockázat elemzés alapján az Országos Főállatorvos 3/2018. sz. határozata l. melléklete I. 3. pontjában felsorolt Nógrád megyei 16 vadászati terület fertőzött terület besorolású lett.

A járvány aktuális hírei az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis.

 

Az afrikai sertéspestis járvány folyamatosan egyre több országot érint, immár az Európai Unió egyre nagyobb területén is. Ez év áprilisában Magyarországon, Heves megyében, majd májusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelent a betegség, több elhullott vaddisznóban. A járvány leküzdéséért az állategészségügyi hatóság mindent megtesz és kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését is.

A sertéstartók sokat tehetnek a házisertésekre való átterjedés megelőzése, illetve az állomány egészségének megőrzése érdekében. Legfontosabb az általános járványvédelmi előírások (megfelelő személyi higiénia, állatok gondozásához külön ruházat, kültértől teljesen elkülönített állatszállás, stb.) betartása és az állományban észlelt, betegségre utaló jelek azonnali bejelentése a szolgáltató vagy a hatósági állatorvosnak.

Állatjárvány megállapítása esetén az érintett területen ún. korlátozás alatti területek kerülnek kialakításra. Vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis esetén, azaz jelen esetben ennek elnevezése fertőzött terület. Ezen területen mind a vaddisznó, mind a házisertés állományokra vonatkozóan szállítási és vizsgálati korlátozások lépnek érvénybe. Az állatok mozgatásához minden esetben az állategészségügyi hatóság előzetes engedélye szükséges. A hatóság a helyszínen széleskörűen tájékoztatja az érintett állattartó gazdaságokat, gazdákat a betegséggel és a tennivalókkal kapcsolatosan.

A fenti honlapon különböző tájékoztató anyagok, fontos információk is elérhetőek, melyek remélhetőleg minden érintett szereplő számára megfelelő válaszokat adnak az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Az állattartóknak szóló tájékoztató kiadványokból a NÉBIH az érintettekhez is eljuttat nyomtatott példányokat.

Amennyiben további tájékoztatás szükséges, mind a NÉBIH, mind jómagam állok szíves rendelkezésre az ojk@nebih.gov.hu email címen.

 

Budapest, 2018. október „05.”

Üdvözlettel:

dr. Bognár Lajos

Agrárminisztérium

Helyettes Államtitkár

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support