2024. március 28. csütörtök. Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.

   

Építsd újra önmagad!

Építsd újra önmagad!

Feltölt és ellazít a mozgás

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják Sajóbábonyban a látogatókat a DORS funkcionális edzéseken. Géczi Annamária edző irányításával találkoznak rendszeresen a helybéliek, hogy közösen mozogjanak, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Géczi Annamáriát arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

– Jó néhányan már ősztől folyamatosan járnak, így nagyon szép eredményeket tudtunk elérni. Úgy gondolom, hogy elértük a célunkat. Vannak olyanok is, akik újra kezdték a sportolást. Minden sportfoglalkozás jó hatással van a résztvevők mentális állapotára, különösen, hogy ha ilyen jó a közösség. Jó hangulatban telnek az edzések, így a fáradtságot is könnyebben el lehet viselni.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

– Mindig is része volt a sport az életemnek, így nagyon jó lehetőségnek tartom ezt a pályázatot.  A kezdetek óta részt veszek az edzéseken. Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, hogy ilyet biztosítanak a településünkön, hiszen ingyenesen vehetünk részt ezeken az órákon, így olyan helybéliek is el tudnak jönni, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak. Az órák nagyon jó hangulatban telnek, az edzőnk olyan órákat tart, amelyeken fejleszteni tudjuk az állóképességünket. Teljes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az edzések és ténylegesen feltöltik az embert. Ha lehetőség lenne rá, akár egymás után két órát is részt vennék – mondta el Jelcs Zita.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén – Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A programot a település önkormányzata is támogatja.

– Hosszú távon ez felelősségteljes és tudatos döntés. Az edzések intenzitása is a társaság fizikai aktivitásához alkalmazkodott. A résztvevők többségének ez egyfajta újrakezdés. Szerintem mindenképpen megéri. Feltétlenül szeretnénk folytatni, illetve szélesíteni a programot. Vannak elképzeléseink, hogy hogyan tudnánk ezt népszerűsíteni – emelte ki dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

Videó elérhető az alábbi linken:

https://drive.google.com/open?id=1znsQzmoAmdMMPbKd7e2twtx-qo_7vfpx

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support