2024. április 26. péntek. Ma Ervin, holnap Zita ünnepli a névnapját.

   

Tájékoztatás – talajterhelési díjfizetési kötelezettség

SajobabonyTájékoztatom, hogy a környezetterhelési díjtól szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Törvény) 11.§-a, valamint az Önkormányzat Képviselő Testületének talajterhelési díjról szóló 15/2012. (XI.28.) önkormányzati rendelete értelmében talajterhelési díjat köteles fizetni az a kibocsátó, aki a szennyvízcsatornára nem köt rá.

A díj mértékét a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetén a méréssel igazolt felhasznált, vagy átalány alapján meghatározott és vételezett víz mennyisége határozza meg.

A talajterhelési díj mértékének kiszámítása a 2018. évben felhasznált vízmennyiség alapján történik a törvényben meghatározottak szerint. 1.200.-Ft/m3

A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII.25.)  KvVM rendelet melléklete alapján Sajóbábony  felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területnek minősül.

A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott víz mennyisége. A talajterhelési díj összegét a Törvény 12. § (2) bekezdése szerint megállapított díjalap, az ugyanezen törvény 12. § (3) bekezdésében meghatározott egységdíj, és a területérzékenységi szorzó (Sajóbábony közigazgatási területén egységesen 1,5) szorzata határozza meg, ezek alapján:

Fizetendő éves talajterhelési díj= éves vízfogyasztás x 1.200 Ft/m3 x 1,5.

A Törvény által meghatározott talajterhelési díj jelenleg Sajóbábonyra vonatkozóan 1.800, – Ft/m3.

Az önkormányzati rendelet alapján a kibocsátó a tárgyévre vonatkozóan, a talajterhelési díj megfizetésekor 70%-os kedvezményben részesül az alábbi feltételek fennállása esetén:

  • családban élő esetén a háztartás egy főre jutó nettó átlagos havi jövedelme a tárgy évben nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének: a nyugdíjminimum 200%-át (57.000,- Ft)
  • egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 250%-át (71.250,- Ft)

A kedvezmény érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásához csatolni kell a rendelet 3. számú mellékletben szereplő nyilatkozatot (mellékelve).

  • Mentesül kérelemre a talajterhelési díj megfizetése alól az a 65. életévét a tárgyév január 1-én betöltő egyedül élő személy, akinek a nettó átlagos jövedelme a tárgy évben nem éri el a nyugdíjminimum 250%-át. (71.250,- Ft)

A mentesség érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a rendelet 4. mellékletében szereplő nyilatkozatot (mellékleve).

A kedvezményeket, mentességeket magánszemélyek vehetik igénybe és kizárólag személyenként egy ingatlan után!

Kérem, hogy a díjfizetési kötelezettségének a csatolt befizetési postautalványon a bevallás benyújtásával egy időben szíveskedjen eleget tenni.

A bevallást a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani, melynek leadási és a díj megfizetésének határideje: 2019. április 1. napja

 Felhívom figyelmét, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL törvény 220. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltak alapján, ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, az adóhatóság az e törvényben, adókötelezettséget előíró törvényben, illetve e törvények felhatalmazásán alapuló más jogszabályban megállapított kötelezettségnek a megszegése miatt a természetes személy adózót kettőszázezer forintig, nem természetes személy adózót ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

(2) A kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása.

Fentiekre tekintettel kérem, hogy a bevallási kötelezettségének a megadott határidőig tegyen eleget, ellenkező esetben Adóhatóságunk mulasztási bírságkiszabását rendeli el.

 Amint a tájékoztatóból kiderül, a talajterhelési díj jóval drágábbá teszi a felhasználó számára a szennyvízkezelést, ezért minden ingatlantulajdonos érdeke az, hogy rákössön a szennyvízhálózatra!

  

Sajóbábony, 2019. március 7.

 

Király Gáborné

                                                                                                     jegyző

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support