2024. június 22. szombat. Ma Paulina, holnap Zoltán ünnepli a névnapját.

Vargaszögi-patak vízelvezető rendszer fejlesztése

 

 

 

 

 

Kedvezményezett: Sajóbábony Város Önkormányzata

Projekt címe: A Vargaszögi-patak vízelvezető rendszerének fejlesztése Sajóbábonyban

Támogatás összege: 211,71 millió Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai kezdete: 2022.11.01.

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2026.03.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00009

 

A projekt bemutatása

 

A most induló beruházás célja a mértékadó csapadékmennyiség biztonságos levezetésére alkalmas mederszelvény kialakítása és a kapcsolódó tevékenységek megvalósítása a Vargaszögi-patak belterületi szakaszán Sajóbábonyban.

A Vargaszögi-patak jelenlegi állapotában nem képes a nagy intenzitású csapadékhullás esetén a vízgyűjtőjéről érkező vizet a belterületen károkozás nélkül elvezetni. A 2010. májusi-júniusi és a 2013. júniusi esőzések idején, valamint a 2018. június elején hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék következtében a patak kilépett a medréből és elöntötte a környező Kossuth, Petőfi és Szabadság utakat, lakóházak, közterületek, utak, a patakmeder és a patakon átívelő hidak is károsodtak. A Vargaszögi-patak a települési vízkárelhárítás szempontjából kiemelt jelentőséggel bír és rekonstrukciója a város megfelelő árvíz elleni védelme érdekében elengedhetetlen.

A beruházás során rendezésre kerülő szakasz a Vargaszögi-patak Bábony patakba vezető torkolatától a belterület északi határán át a régi ravatalozó bekötő útjáig tart. A fejlesztéssel új mederburkoló elemek kerülnek elhelyezésre 871 méter hosszú szakaszon és további 250 méter hosszon a meglévő földmedrű árok korszerűsítése is megvalósul. A projekt részeként a Petőfi utcában új kapubejárók létesítése mellett a patakmeder bal odalán egy támfal kiépítésére is sor kerül.

A projekt megvalósításával javul a település infrastrukturális és környezeti állapota, csökken a belterület helyi vízkár veszélyeztetettsége. A fejlesztés hozzájárul az esetleges további káresemények kockázatának csökkentéséhez, az élhető és fenntartható települési környezet kialakításához, a lakosság helyben maradásához, így összességében városunk fejlődéséhez.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül valósul meg.

Lakossági szórólap megtekintése itt!


Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support