Akadálymentes változat

2020. augusztus 12. szerda. Ma Klára, holnap Ipoly ünnepli a névnapját.

   

Tájékoztatás – állattartók

Tisztelt Állattartók!

A fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 3. § (1) bekezdése alapján az alábbiakról tájékoztatom.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett influenza figyelőszolgálat adatai alapján jelenleg az országban még nincs influenzajárvány, azonban az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma — 2019. utolsó két naptári hetében történt csökkenés után — folyamatos emelkedést mutat. A Nemzeti Influenza Referencia Laboratórium adatai szerint 2020. 01. hetében az országban 4 főnél igazoltak influenza vírus okozta fertőzést.

Az átoltottság növelése érdekében még az esetleges járvány kialakulása előtt szükséges az influenza védőoltás beadatása, mely különösen jelentőséggel bír az állattenyésztők és a szárnyas tartó telepek dolgozói, valamint a háztáji kistermelő állattartók között. Információink szerint Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyében megjelent a madárinfluenza. Egy influenzajárvány esetén fennáll a lehetősége a vírusok génjeinek keveredésére.

                                                                                 

B.A.Z. Megyei Kormányhivatal

Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály

 Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály